Simmondsia chinensis, czyli o krzewie jojoba i wspaniałym olejku…

 

Olej jojoba to nazwa nieco myląca, gdyż w rzeczywistości mamy do czynienia z płynnym woskiem pozyskiwanym z ziaren krzewu jojoba. Warto także wspomnieć, że mimo swojego łacińskiego określenia „Simmondsia chinensis” nie wywodzi się z Chin. Roślina ta pierwotnie występująca w Ameryce, na pustyniach Sonoran i Mojave, obecnie uprawiana jest komercyjnie także w Afryce, Australii i Europie. Wysoki na ok. 2 metry krzew jojoba charakteryzuje się szeroką, gęstą koroną. Dojrzałe nasiona zawierają ok. 60% oleju – płynnego wosku.
Olej jojoba ma wiele dobroczynnych właściwości, zawiera witaminy i kwasy tłuszczowe, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach takich jak kremy czy balsamy do ciała. Pozwala na zachowanie wilgoci w skórze, jest odpowiedni dla różnych typów skóry, także tej wrażliwej. Przenika przez skórę i poprawia jej elastyczność , pomaga w walce z trądzikiem, zapaleniami skóry. Swoją strukturą przypomina naturalny łój wydzielany przez ludzką skórę, dobrze się z nim miesza i może go rozpuszczać, a także pomaga w transporcie składników odżywczych zawartych w kosmetykach do wnętrza skóry. Z uwagi na swoje chemiczne podobieństwo do sebum, jest świetnym kosmetykiem dla osób z suchą skórą, która nie wytwarza nie wytwarza łoju w odpowiedniej ilości. Olej jojoba chroni skórę przed utratą wilgoci, a tym samym wspiera ją w walce z postępującymi procesami starzenia i powstawaniem zmarszczek.

Czy wiecie jakiego kosmetyku Über składnikiem jest olejek jojoba ?

(fot. CC BY 2.0 Kenneth Bosma )

fot. CC BY 2.0 Kenneth Bosma

 

Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil Olejek z wiesiołka dwuletniego

Evening Primrose – Oenothera Biennis  – Wiesiołek dwuletni

Wiesiołek dwuletni, foto. Webaware / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Wiesiołek dwuletni jest rośliną ozdobną i leczniczą, wywodzącą się z Ameryki Północnej, ale obecnie występującą także w Europie. Nie jest wymagający pod względem gleby, potrzebuje natomiast być w miejscu dobrze nasłonecznionym. Kwitnie w miesiącach od czerwca do sierpnia, a jego kwiat otwiera się do zapylenia wieczorem, skąd jego angielska nazwa „evening primrose”. Pozyskiwany z nasion olejek zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-6 , będąc wspaniałym źródłem kwasu gamma-linolenowego (GLA), którego potrzebuje organizm człowieka. Niedobór GLA w organiźmie może skutkować suchością skóry i powodować utratę jej elastyczności, sprzyjając powstawaniu zmarszczek. Ponadto, kwas ten zapobiega krzepnięciu krwi, pomaga przy rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Olejek ten stosowany jest od lat 30-stych XX wieku jako tradycyjne, ludowe remedium na egzemę, a także, dzięki silnemu działaniu przeciwzapalnemu, na zapalenia lub reumatoidalne zapalenia stawów, a ponadto bóle piersi wywołane cyklem menstruacyjnym, raka czy cukrzycę. Także dzisiaj, wiele dostępnych na rynku preparatów opartych jest na tych dobroczynnych właściwościach wiesiołka, wykorzystuje się je m.in. przy leczeniu dolegliwości skórnych typu AZS, łuszczyca, jest powszechnie spotykany w kremach, balsamach i rozmaitych serum do pielęgnacji cery.

Olej z wiesiołka – w czym może być pomocny?
Lista przypadłości w których ulgę może przynieść olejek pozyskiwany z tej rośliny jest znacząca.Uważa się, że Oenothera Biennis jest skutecznym.in. w :
– leczeniu egzemy, wyprysków, atopowego zapalenia skóry,
kuracji łamliwych paznokci i włosów ,
– zapobieganiu powstawania raka,
– leczeniu stanów zapalnych,
– poprawianiu cyrkulacji,
– wspomaganiu trawienia i funkcji wątroby,
– leczeniu osteoporozy,
– leczeniu astmy,
– zapobieganiu objawom zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS)

Olejek z wiesiołka – Evening primrose oil znajduje się w składzie naturalnych olejków tworzących ekskluzywną kompozycję UBER FACE MASSAGING OIL.

Zapraszamy:)

olejek UBER do masażu twarzy z olejkiem z wiesiołka dwuletniego

 

 

Kosmetyki bezglutenowe od ÜBER dla osób cierpiących na celiakię

Czy Wiesz, że kosmetyki Über nie zawierają glutenu, dzięki czemu są wspaniałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie tolerują tego składnika?

Gluten zawarty w produktach kosmetycznych do pielęgnacji twarzy, włosów i ciała stanowi potencjalne źródło zagrożenia dla cierpiących na celiakię. Na dzień dzisiejszy, jedynym skutecznym „lekarstwem” na tę przypadłość jest unikanie glutenu jako składnika produktów. To wymaga od konsumentów uważnego czytania składów wyrobów spożywczych, a także kosmetycznych, co niekiedy nie jest łatwe i wymaga wiedzy oraz czasu.

Z tego powodu, aby ułatwić klientom dotarcie do potrzebnych kosmetyków, Über postanowiła wprowadzić ujednolicone oznakowanie na wszystkich swoich produktach, które mogą być stosowane przez osoby cierpiące na celiakię.

Produkty Über oznaczone tym znakiem są bezglutenowe:

Gluten Free Products

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Gdzie można dostać bezglutenowe kosmetyki UBER ?

Zapraszamy do naszego sklepu :  http://uber.com.pl/ . W stałej ofercie Uber znajdują się m.in. bezglutenowe szampony, kremy, balsamy, mleczka i toniki.

 

 

Olejek Karanja z nasion drzewa pongam – idealny na problemy skórne

Olejek Karanja jest pozyskiwany z nasion drzewa pongam ( Millettia pinnata ), występującego w tropikalnych i umiarkowanych strefach Azji. Jest koloru żółtawo-pomarańczowo – brązowego, charakteryzuje się kleistą konsystencją i aromatem porównywanym niekiedy do „orzechowego”.

olejek karanja

Olejek karanja nie nadaje się do spożycia, natomiast od wieków znajduje szerokie zastosowanie m.in. w Indiach
przy leczeniu różnorakich dolegliwości. Olejek ten, po dzień dzisiejszy jest stosowany w medycynie ajurwedyjskiej, a także współczesnej kosmetyce, dzięki czemu znajdujemy go w takich produktach jak np. szampony, balsamy, mydła.

Millettia pinnata (fot. Tatiana Gerus )

W farmaceutyce służy jako składnik w miksturach przeciwko opryszczce i trądzikowi.
Olejek jest bardzo ceniony, m.in. z uwagi na to, że pomaga chronić organizm przed szkodliwymi bakteriami i insektami.  W medycynie ludowej pomaga zwalczać dolegliwości oczu, a także skóry, jak np. egzema, swędzenie, łupież, reumatyzm, rany i robaki. Służy nie tylko ludziom, ale i zwierzętom, zwalczając np. pchły i świerzb.

Gdzie dostać  olejek karanja ?

Karanja jest jednym ze składników unikalnej kompozycji olejków do masażu Twarzy UBER .

Inne zastosowania olejku karanja ?
Oprócz zastosowania w medycynie i kosmetyce, olejek jest także stosowany w rolnictwie, ponieważ skutecznie odstrasza szkodniki. Tradycyjnie używany także w
garbarstwie, jako olej lampowy czy smar.

Olejek Pequi w pielęgnacji skóry i włosów ( Caryocar brasiliense )

Olejek Pequi jest olejkiem otrzymywanym z nasion Caryocar brasiliense, jadalnego owocu występującego w Brazylii. Bardzo ceniony w swojej ojczyźnie z uwagi na wartości odżywcze, posiada wyjątkową kombinację kwasów tłuszczowych, których odpowiednie wykorzystanie czyni z niego skuteczny składnik produktów mających leczyć dolegliwości skórne, jak i  zapobiegać i niwelować typowe problemy występujące przy pielęgnacji włosów.

(zdjęcie: RodrigoSimoes - Professional Photographer -rodrigosimoes.photo@gmail.com)

(zdjęcie: jmarconi/flicr )

(Zdjęcie - wikimedia/CC BY Fernando Cunha)

(Zdjęcie - wikimedia/CC BY Fernando Cunha)

Olejek pequi pomaga w utrzymaniu wilgoci i będąc bogatym w antyoksydanty pomaga w zachowaniu dobrej kondycji włosa, jego koloru, połysku i gładkości. Ponadto, dzięki swoim właściwościom, przeciwdziała mierzwieniu się włosów, co pozwala na utrzymanie ich pięknego i zdrowego wyglądu. Jego charakterystyczne właściwości naprawcze, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne sprawiają, że jest składnikiem szeroko wykorzystywanym w kosmetykach do skóry i włosów.

Olejek Pequi jest składnikiem zalecanym w pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i spękanej, dotkniętej problemami jak łuszczyca czy egzema, a także do pielęgnacji włosów suchych i łamliwych.

Kompozycja:

Olejek pequi jest bogaty w kwas palmitynowy i kwas oleinowy, ponadto zawiera
kwas linolowy, kwas stearynowy, witaminy A i E oraz przeciwutleniacze
jak kwas chinowy, kwas galusowy, kwercetynę.

Jak znaleźć olejek Pequi w produktach ÜBER ?

Jeżeli w spisie składu znajduje się Caryocar Brasilliense Fruit Oil, oznacza to, że kosmetyk zawiera olejek Pequi.

(zdjęcie: wikimedia /CC BY Fernando Tatagiba)